
Przy produktach na wagę w polu 'ilość' można wpisać żądaną wagę, np. 2,5kg lub 0,2kg
Seler naciowy
towar niedostępny






Opis
Seler naciowy jest odmianą selera zwyczajnego, którego uznaje się za jedno z najstarszych warzyw – występował już w czasach starożytnych.
W przeciwieństwie do selera korzeniowego, w którym jadalny jest zarówno korzeń, jak i liście, seler naciowy ma jadalne tylko łodygi wraz z liśćmi. Dodatkowo seler naciowy cechuje się dużo większą zawartością cennych składników odżywczych
Seler naciowy z pieczonymi warzywami i kaszą kuskus
Składniki:
- 1 średni seler naciowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 2 szklanki wody
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Umyj seler, usuń końcówki i pokrój w półplasterki.
2. Pokrój cebulę, czosnek, paprykę i cukinię w kostkę.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż seler, cebulę, czosnek i paprykę przez około 5 minut.
4. Dodaj cukinię, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Smaż przez kolejne 5 minut.
5. W osobnym garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj kaszę kuskus i gotuj przez około 5 minut.
6. Dodaj smażone warzywa do kaszy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorące. Smacznego!